A Can Seixanta

Can Seixanta és una expressió popular que s’utilitza per referir-se genèricament a qualsevol mena de desordre i mala gestió. Documentada per Joan Amades a les seves Històries i llegendes de Barcelona, els dos volums curats per Jaume Fabre i el desaparegut Josep M. Huertas Claveria l’any 1984, la llegenda ens parla “d’un famós personatge esdevingut protagonista de comparança popular i prototipus del desordre i la desorganització”. Seguint l’Amades:

En Seixanta era un fabricant de teixits, membre important de la vella colla de l’Arròs, home panxacontent i divertit més amic de les xefles i d’alifares que de curar del negoci, el qual li devia anar tan ben ordenat com suposa la comparança. Quant al seu nom pintoresc, la veu popular l’explica de diverses maneres. Hom diu que la seva fàbrica estava assenyalada amb la numeració del carrer (de la Riereta) amb els números 18, 20 i 22 que fan un total de seixanta.

Segons Josep M. Huertas, a mitjan segle XIX al petit carrer de la Riereta al Raval s’hi concentraven vint-i-tres fàbriques tèxtils, entre les quals algunes de tan famoses com La España Industrial, que després aixecaria una gran fàbrica a Sants, i la de Jeroni Juncadella. I Joan Amades recorda que era el carrer del casc antic on hi havia més fàbriques i que un passeig per aquest carrer representava una demostració de la importància fabril de la ciutat.

En l’actualitat, el carrer de la Riereta amb prou feines si conserva algun edifici que doni testimoni d’aquest passat fabril. Les construccions industrials han anat desapareixent o transformant-se seguint els plans de la reforma interior del Raval. Paradoxalment, Can Seixanta, o l’edifici industrial que ocupa els números 18, 20 i 22 del carrer de la Riereta s’ha mantingut dempeus i a data d’avui acull una organització d’inserció social i laboral. Foto fixa d’una transició del Raval industrial del XIX al Raval assistencial del segle XXI. El Raval, amb bon criteri d’atenció a les necessitats socials del barri o no, ha esdevingut un territori on han arrelat en les darreres dècades nombroses entitats de caire social i assistencial. Al Raval hi ha un total de 329 entitats i organitzacions cíviques i socials, de les quals només la meitat, el 53%, té el seu àmbit d’actuació en el mateix barri o districte de Ciutat Vella. La resta, 154, són entitats ubicades al Raval però que tenen el seu objecte social a nivell nacional o internacional.

Veïns del carrer de la Riereta posen la densitat d’organitzacions d’atenció social al seu carrer com a paradigma no prou reeixit d’aquesta transició i la sobtada especialització del Raval com a seu d’organitzacions, principalment d’assistència social d’abast metropolità. El Raval, malgrat tots els malgrats, encara lluita per trobar el seu encaix en l’imaginari barceloní del segle XXI. Els solars que apareixen de l’enderroc de les antigues estructures industrials de l’entorn del carrer de la Riereta han de donar lloc a noves places i zones verdes d’acord amb l’urbanisme vigent. Aquestes places es resisteixen a aparèixer en un context de marcada crisi econòmica, necessitat d’espai lliure per als nombrosos equipaments socials existents i una gestió urbanística municipal poc interessada en dissenyar nous espais d’ús ciutadà.

Cal que el Raval respiri amb nous projectes, noves visions complementàries a les que ja existeixen. Imaginar una gran zona verda enmig del cor industrial del barri no és cap quimera, ho dictamina la normativa urbanística vigent. El carrer de la Riereta i Can Seixanta són la porta d’aquesta nova visió que permet combinar el patrimoni industrial i la qualitat de vida dels veïns del barri, noves places i un nou interior d’illa entre els carrers de la Riereta, de les Carretes, de Sant Pacià i de Santa Elena.

2 thoughts on “A Can Seixanta

  1. Molt engrescador aquest post , MOLTES FELICITATS !! , tan de bo els que administren el territori fessin allò que diuen ara a punt de entrar en un ple periodo electoral “Un any per invertir en les persones”

    En el Raval hi ha grans “dosis de talent” que , a poc que es revifes” deseguida mostraria uns atractius brots, @INVERTIR EN LES PERSONES” i també en El Raval, en el que ja han invertit to i mes en la epidermis del barri, ARA TOCA a la Gent Generosa, a la Gent Gran i a la Gran Gent.

    A bodas os convido Sr.agrimensor

  2. L'agrimensor ha dit:

    Benvolgut Andreu, Moltes gracies pel seu comentari. Intentem sempre estar a l’alçada de la gent gran i de la gran gent que hi ha al Raval

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: