És el Raval, estúpids!

A menys d’un any per les properes eleccions comencen a fixar-se en les nostres retines les imatges polítiques que definiran el mandat municipal 2007-2011, i que serviran per decidir el vot dels barcelonins i barcelonines les properes eleccions municipals. Segurament la nefasta gestió de l’alcalde durant la consulta de la Diagonal serà una d’aquestes imatges que se’ns quedaran gravades, com ho seran també les imatges de prostitució exprés sota els porxos del Mercat de la Boqueria de setembre de l’any passat.

La memòria, però, és dèbil i les imatges espectaculars no ens han de fer oblidar aspectes polítics de més gran recorregut que fa temps que s’arrosseguen en aquesta ciutat, com ho són la degradació del barri del Raval i la d’altres parts de Ciutat Vella. Aquesta és una factura política que l’actual equip de govern municipal ha de pagar pel que representa de deixadesa administrativa, cinisme polític i sospites de corrupció. On alguns dirien “És l’economia, estúpids!”, o “És la democràcia, estúpids!”, jo dic, “És el Raval, estúpids!”.

El pols que es manté per la democràcia i l’economia en un moment de crisi política i financera com l’actual, es decideix al Raval com en cap altre barri de Barcelona. Les tensions de l’atur galopant es cobra principalment les seves víctimes entre els més febles, aquells que no segueixen, els més pobres. Perquè sí, al Raval, a més de moltes altres coses (vida bohèmia, entorns creatius, organitzacions socials, etc.), també hi ha pobresa. Com sempre n’hi ha hagut, però és una pobresa que s’aguditza amb la crisi econòmica i que resulta de la nostra incapacitat d’incidir en la realitat i de transformar-la en la llarga durada de bonança econòmica.

El Raval ha estat un barri que ha rebut inversions milionàries en les darrers dècades, inversions milionàries amb vocació cultural i de capitalitat com il·lustra l’eix del Liceu al Seminari com deien abans, passant per l’Arts Santa Mònica, el MACBA i el Centre de Cultura Contemporània. Les inversions, com la nova Filmoteca de la Generalitat o la Facultat de Geografia i Història, no han anat mai acompanyades, però, d’una estratègia d’atenció i mediació veïnal. D’un construir plegats amb els residents del barri per acollir i acompanyar aquestes inversions. Les inversions han estat percebudes com alguna cosa estranya, vistes des de fora, alguna cosa així com “Tot pel Raval, però sense el Raval!”, amb un deix de despotisme il·lustrat que a la llarga passa factura.

Al Raval també hi ha hagut, durant més de dues dècades, una reforma urbanística ultrapassada per la realitat demogràfica canviant del barri. Els motius mateixos que van inspirar la reforma urbanística són ara, trenta anys després, més vigents que mai com per requerir-ne una nova intervenció amb la candidatura a la Llei de Barris del Raval Sud. Finques en mal estat, ocupació irregular dels habitatges, activitats relacionades amb la petita delinqüència organitzada. Amanit tot plegat per l’especulació i el mobbing generalitzada dels darrers anys de bombolla immobiliària.

Ara més que mai, el Raval necessita d’una nova estratègia, d’un nou projecte compartit, però que encara no té qui el lideri. El que està clar és que qui porta més de trenta anys conduint els destins de la nostra ciutat no pot fer-ho. La nova estratègia pel Raval ha de ser, a més, radicalment democràtica, en el sentit d’equilibrar els nostres drets individuals amb les nostres responsabilitats compartides. Reconèixer el paper mediador de les institucions polítiques, entre els interessos individuals i els col·lectius. Tots ells, legítims.

Entre tots hem de fer l’aposta per la democràcia quotidiana, la democràcia de cada dia, aquella que ens recorda cada dia que la nostra missió política és acostar-nos, estar al costat de la gent. Sense populismes dissonants. Amb responsabilitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: