Visc a un nyap!

In short, so far as regards the technical requirements of the case, the situation is ready for a self-selected, but inclusive, Soviet of technicians to take over the economic affairs of the country and to allow and disallow what they may agree on; provided always that they live within the requirements of that state of the industrial arts whose keepers they are, and provided that their pretensions continue to have the support of the industrial rank and file; which comes near saying that their Soviet must consistently and effectually take care of the material welfare of the underlying population.

Thorstein Veblen, The Engineers and the Price System, 1921

Després d’anys d’obres la Plaça de Lesseps torna a ser notícia i símptoma de l’urbanisme barceloní. La reforma de la Plaça de Lesseps havia de ser el paradigma del nou urbanisme barceloní post-fòrum. Un urbanisme proper, treballat amb els veïns, informat per professionals independents amb criteri, respectuós amb l’entorn i amb unes obres executades amb cura sense destorbar el dia a dia de la ciutat. El resultat paradoxalment és un altre nyap. Un altre nyap per a la història urbana barcelonina com la Plaça de les Glòries o el nus de la Trinitat. Una plaça que separa més que no uneix. Que no convida a estar-s’hi. Sense verd urbà. Que cobreix un nus viari i redueix el transit rodat en superfície, però que no fa ciutat.

panorama lesseps

Alguns comentaristes als mitjans de comunicació polaritzen la polèmica fent servir un estricte criteri estètic. És a dir, si el projecte de l’arquitecte Albert Viaplana respon o no a les expectatives creades, en funció dels elements ornamentals triats per la plaça. El rebuig dels veïns de la plaça al projecte inicial de l’Ajuntament presentat el 2003 va ser unànim i la resposta de les mobilitzacions veïnals es va conduir mitjançant un procés innovador exemplar, que combinaba una participació ciutadana de baix a d’alt amb el treball d’un col·lectiu de professionals independents encapçalats per l’arquitecta Itziar González. La feina d’aquests professionals, legítima i encomiable, va garantir la interlocució dels veïns amb l’Administració, i van aconseguir pactar un projecte alternatiu per a la reforma de la plaça. Aquest fet va fer reviure en certs ambients el debat sobre el paper dels tècnics i els polítics en el procés de presa de decisions públiques. Els tècnics van reivindicar el seu paper d’interfície entre la ciutadania i uns polítics que semblaven allunyar-se de la realitat del moment amb un Fòrum Universal de les Cultures que ningú no entenia. Llavors tot plegat va recordar-me la crida utòpica de Veblen a constituir un “Soviet de tècnics”, per reformar el capitalisme financer nord-americà davant de les convulsions revolucionàries que venien de Rússia als anys vint del segle passat.

L’Ajuntament de Barcelona va voler fer seves les tesis d’Itziar González fins al punt de convidar-la a formar part de la llista electoral de l’alcalde Hereu i nomenar-la regidora del Districte de Ciutat Vella l’actual mandat municipal. El missatge era inequívoc, es volia exemplificar amb la Plaça de Lesseps el nou mantra del govern municipal: proximitat, cohesió i creativitat. No entraré a valorar avui si les formes de l’urbanisme barceloní han canviat, el que sí que és clar és que el modus operandi de l’Ajuntament de Barcelona no ha canviat gaire en els darrers 30 anys. Al meu entendre, la solució no passa per atorgar neutralitat tècnica informada a un grup de professionals que voluntàriament es posen al costat dels veïns, sinó a garantir el compromís polític amb els projectes. Quan un projecte es presenta ha d’haver estat suficientment debatut entre els serveis tècnics de l’Ajuntament i deliberat en el si dels col·lectius afectats que estan legítimats per consultar veus autoritzades sobre els projectes. Ho dic, perquè si no, semblaria que la ciutat l’acabaríem fent entre tots, però de portes endins i sense els criteris de visió i estratègics acordats democràticament pel conjunt de la ciutadania.

Etiquetat , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: