Palau de la Música

L’altre dia em referia a la proliferació de nous hotels a Ciutat Vella. Un altre projecte que porta cua és el de la construcció d’un hotel al costat del Palau de la Música, al carrer de Sant Pere Més Alt. Es tracta d’un projecte controvertit perquè inesperadament ha fet anar de bòlit els especialistes de patrimoni de la ciutat. En un moment inicial es va preveure la destrucció de les finques veïnes de l’escola de la Salle Comtal, un primer informe en recomanava l’enderrocament en base a la qualitat arquitectònica dels edificis afectats. Però, com s’ha vist, el debat va molt més enllà de l’enderroc i afecta la política del districte, el model de construcció de nous hotels a Ciutat Vella i la participació dels ciutadans en aquest tipus d’intervencions que modifiquen l’entorn dels nostres barris.

La mobilització dels veïns del Casc Antic i de l’entitat Veïns en Defensa de la Barcelona Vella va aixecar l’atenció mediàtica cap a aquest projecte. Les al·legacions presentades per aquestes entitats posen l’èmfasi en la destrucció patrimonial, i s’han vist reforçades per la Comissió de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, que insta que no s’enderroqui cap de les finques afectades. En paral·lel, des del Districte de Ciutat Vella es va iniciar un procés de participació ciutadana per tal que els veïns de la zona es pronunciessin sobre el tema. Aquest procés s’ha trobat amb més entrebancs dels necessaris perquè al meu entendre no ha sabut respondre a les expectatives que els veïns tenien creades. En especial, perquè s’anuncia un procés de participació, en paral·lel al període de presentació d’al·legacions, que és el procediment habitual d’informació pública d’un projecte d’aquestes característiques.

Ara per ara ens trobem en un moment insospitat fa només uns mesos. Per una banda, els promotors de l’hotel han anunciat que canviaran el projecte per adequar-se als requeriments de la Comissió de Patrimoni de la Generalitat. Per l’altra, els responsables de la mobilització veïnal s’han retirat del procés de participació del Districte en espera que es resolguin les al·legacions. El Districte de Ciutat Vella ha decidit seguir endavant amb un procés de participació que ja no desperta l’interès de ningú, sobre un projecte que ja s’ha anunciat que es canviarà, i s’arrisca a afegir encara més confusió a la tramitació urbanística.

La participació ben entesa forma part de l’exercici de la democràcia més elemental. Aquesta participació s’ha d’instituir a partir d’una informació i una transparència públiques sobre els objectius que es volen aconseguir. Quan els objectius no són clars, la participació esdevé un exercici de bizantinisme que no fa cap bé a la qualitat de la nostra democràcia. Caldrà recordar als nostres governants que la participació ben entesa comença en el minut zero de qualsevol transformació urbana. Potser així ens estalviaríem algun  maldecap i garantiríem que les veus dels veïns i comerciants que s’han manifestat a favor d’aquesta intervenció urbanística, debats patrimonials a banda, també pogués ser escoltada.

Etiquetat , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: